Sběr a využití heřmánku


Heřmánek pravý je známá zklidňující bylinka. Používá se zejména:
·         Jako afrodisiakum, ke zklidnění i na nespavost
·         Na zažívací potíže
·         Hojí afty a pomáhá na záněty dásní
·         K léčbě oparů, kožních vyrážek, akné a lehčích spálenin
·         Pomáhá podrážděným očím
·         Léčí záněty v krku
·         Jako přídavná ingredience do kosmetických krémů a olejů
heřmánkový čaj
Působí protizánětlivě i protiinfekčně. Heřmánek se používá ve formě čajů, krémů, mastí, olejů anebo je přidáván do koupele. Je bezpečný i pro nejzranitelnější osoby jako jsou děti, těhotné a kojící ženy a závažně nemocní pacienti.

Je možné jej kombinovat s jinými léčivy a díky jeho šetrnosti lze také na rozdíl od jiných bylin či léků užívat velmi dlouhou dobu. Nejsou známy žádné vedlejší účinky heřmánku. Velice ojediněle jsou zmiňovány pochybné případy nevolnosti při velkém předávkování.

Užívání heřmánku lékařského
Koupel – Do chladné vody přidejte asi pět kapek heřmánkového oleje anebo tři až pět šálků heřmánkového čaje. Koupel si užívejte asi půl hodiny.
kvetoucí heřmánek
Čaj – Pijte tři či více šálků heřmánkového čaje. Můžete použít buď dávkovaný sáček či jednu až dvě kávové lžičky sypkého sušeného heřmánku. Pokud jej chcete použít k léčbě pokožky či očí, vždy jej nechte dostatečně vychladnout.

Případně můžete použít i heřmánkový olej. K dostání jsou také různé krémy, masti a tobolky – ty však budou pravděpodobně obsahovat již nějakou škodlivou chemii a mohly by nakonec spíše uškodit. Raději tedy vždy užívejte pouze stoprocentně přírodní heřmánek.

Pěstování heřmánku lékařského
Semínka je třeba vysít v rozmezí od září do dubna. Nejlépe se mu daří na teplém slunném místě v hlinitopísčité půdě, která je bohatá na živiny. Květy s kouskem stopky sbíráme od května do září. Sbírat je můžeme třeba pomocí hřebenu. Nepodaří-li se nám sesbírat všechny květy, je tomu tak správně. Ze zbylých květů nám později vyroste další heřmánek a nahradí ten starý. Jedná se totiž pouze o jednoletou bylinu.

2.3
03