Pěstujte kustovnici

Goji – kustovnice čínská je považována za super potravinu. Pokud máte na zahradě kousek volného místa, uvažujte o jejím vysazení, neprohloupíte. Tato rostlina má totiž velmi pozitivní vliv na naše zdraví.
Nemusíte se obávat, že byste její pěstování nezvládli. Pokud dodržíte několik pravidel, jistě budete sklízet zdravé plody.
Začněte výběrem vhodného místa. Stanoviště by mělo být dostatečně slunečné, kustovnice má ráda teplo a slunce. Raději než přemokření, vydrží sucho i několik dní. V opačném případně by vám pravděpodobně uhnila.
sušené plody
Vydrží poměrně velké mrazy. Jen první rok po výsadbě mladou rostlinku překryjte netkanou textilií.
Půda jí vyhovuje spíše hlinito-jílovitá. Protože kustovnice se poměrně dost rozrůstá, věnujte jí dostatek místa. Občas rostlinu přihnojte. Časem se velmi rozvětví a během jednoho roku výhony vyrostou až o několik metrů.
Počítejte s tím, že první rok po výsadbě, nebudou výnosy nijak vysoké. Sazenice kupujte raději v zahradnictví, ať máte jistotu, že plody budou kvalitní a dostatečně velké.
Pro nás budou přínosné hlavně plody kustovnice. Nejvíce se jejich chuť přibližuje chuti šípku. Můžeme je využít čerstvé i sušené. Bez obav můžete plody zpracovat, jako jiné ovoce. Pusťte se do výroby marmelád, šťáv a sirupů. Lahodný bude i čaj připravený z mladých listů. Čerstvé i sušené plody kustovnice můžete přidat do jogurtů, zákusků nebo müsli. Fantazii se meze nekladou.
kustovnice červená
Plody jsou ceněné pro vysoký obsah aminokyselin, stopových prvků /selen, železo, zinek a jiné/ a vitamínů i karotenoidů.
Kustovnice se v čínské medicíně hojně využívala a dodnes využívá k podpoře imunitního systému, zvýšení vitality. Blahodárně působí na játra, ledviny, zrak. Úlevu přináší při kašli a vysokém krevním tlaku. Zvyšuje sexualitu.
Kustovnice nemá žádné vedlejší účinky, ale i tady platí, všeho s mírou.